Tack för gåvan till Sydafrika - En hyllning till Nelson Mandela

Den 14 januari 1996 fick jag chansen att tacka åskådarna i en fullsatt Globen för alla insatser vi gjorde tillsammans, när vi i Stockholmsidrotten samlade in idrottsmateriel till Sydafrika. Det blev självklart också en hyllning till Nelson Mandela

Idrottsvänner!

Nelson Mandela, en av 1900-talets största statsmän, fredspristagaren och den förste presidenten i det fria Sydafrika, avslutar sin bok ”Den långa vägen till frihet” så här:

”Jag har vandrat den långa vägen till frihet…Men jag kan bara vila ett ögonblick för med friheten följer ansvar, och jag vågar inte dröja mig kvar, för min långa vandring är ännu inte slut.”

Sverige och svensk idrottsrörelse gav sina bidrag till Sydafrikas långa kamp för frihet. Sverige och svensk idrottsrörelse har gjort, och kommer att göra, insatser också på den väg som skall leda till välstånd och idrott åt alla – också i Sydafrika. Den här insamlingen är en del i det arbetet.

I Sydafrika symboliserar den svenska flaggan demokrati och mänsklig värdighet, öppenhet och tolerans. De värdena står vår svenska flagga för också i svensk idrottsrörelse. Eller varför inte som symbol för den fina första paragrafen i svensk idrotts stadgar:

”Idrott skall verka som internationellt kontaktmedel och respektera alla människors lika värde.”

I Sverige 1996 läser vi om hur människor från andra länder, ibland med annan religion, och med annan hudfärg, utsätts för våld och övergrepp. I Sverige 1996 mördas människor från andra länder med den svenska flaggan som bakgrund.

En gång skall historien skrivas också över oss som är aktiva i Sverige vid årsskiftet 1995/96. Då kommer man att fråga, precis som man frågade om 30-talets Tyskland, vad vi alla gjorde, när rasismen bredde ut sig, och stöveltrampet började anta proportioner.

”Det allvarliga är inte de onda människornas ondska, utan de goda människornas tystnad,” sa en gång Martin Luther King. Det är dags att ta tillbaka det finaste vi har i svensk idrottsrörelse, den svenska flaggan, från knäppgökar, rasister och mördare. Det är dags att säga ifrån på allvar, när de mänskliga värden vi håller högt sätts på undantag.

Eller som det står i inledningen till Stockholmsidrottens program ”Vår idrott – i ny tid”:

”I våra drömmars stad känner alla människor sig verkligen hemma, oavsett om födelseorten är Stockholm eller Santiago, Danderyd eller Delhi, Botkyrka eller Belgrad, Huddinge eller Helsingfors.

I våra drömmars stad slår vi hårt och bestämt tillbaka rasism och främlingshat. Vi vågar värna varandra.”

Idrottsvänner!

Låt oss tillsammans göra den drömmen till verklighet. Vi är många. Vi är starka.

För Sydafrika är vandringen till frihet över. Apartheid – ett av de värsta uttrycken för rasismen – har välts över ända. Men den fortsatta färden behöver också vårt starka stöd.

Tack för gåvan till det fria Sydafrika!

Det här inlägget postades i Liljegren om idrott. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>