Matchen om spelmarknaden börjar – dags att lämna omklädningsrummet!

Spelplanen är klar. Uppsnacket är över. Nu kan matchen om spelmarknaden börja!

2017 omsatte den svenska spelmarknaden 49 miljarder kronor före utbetalda vinster. 1971, för mycket länge sedan, hade folkrörelserna 31 procent av spelmarknaden. Folkrörelsernas andel har nu sjunkit till ca 15 procent.

Samtidigt har idrottens andel av folkrörelsernas spel minskat katastrofartat. Den var ca 80 procent vid mitten av 90-talet och har nu minskat till 14 procent. Folkspels ”Bingolotto”, där idrotten har en stor andel, har minskat från 3, 2 miljarder i omsättning 1997 till drygt 600 miljoner. Det är Postkodlotteriet som är den stora vinnaren i folkrörelsefamiljen. Från ingenting till över 3 miljarder i omsättning. Många miljarder har blåst idrotten förbi.

Mellan åren 2008 och 2014 minskade det statliga stödet till idrotten liksom det viktiga kommunala. Siffrorna står som tråkiga monument över en tid, då RF körde i diket.

Folkrörelserna, och speciellt idrotten, har varit förlorarna på spelmarknaden. Detta har tyvärr aldrig varit ämnet för en självkritisk diskussion, t.ex. på RF-stämmor. Nu är det lite sent att gråta över det. Det är istället dags att göra något. Vi får trösta oss med att den nya spellagstiftningen blev bättre för folkrörelserna än vi i våra värsta stunder befarade. RF har trots allt gjort ett hyggligt opinionsarbete i regeringskansli och riksdag.

Den var mot den här trista bakgrunden vi 2013 bildade Idrottsalliansen, där jag blev ordförande. Medlemmar är 28 specialförbund inom RF samt alliansföreningarna Djurgårdens IF och Hammarby IF, som var med och grundade organisationen. 19 av förbunden tillhör Sveriges Olympiska Kommitté.

Tillsammans med det klassiska svenska spelföretaget Cherry och tidningen Metro skapade vi Klubblo, som utvecklade och drev lotterier med idrottsprofil. Där fanns också möjligheter för föreningar och förbund att skapa sina egna lotter och därigenom använda klubbarnas egna starka varumärken. Överskottet av spelen gick direkt till klubben, där spelaren har sitt hjärta. Spelen fanns på nätet, en växande marknad. Idrottsledare och ungdomar skulle träna, inte sälja lotter utanför Systemet. Det var vår tanke.

Fyra månader och ett antal miljoner senare, den 29 januari 2015, var vi tvungna att stänga lotteriet. Cherry, som verkligen trodde på idén och ställde upp med sin kompetens för idrotterna vid sidan av det starkaste strålkastarljuset, fick ta förlusten. De tog riskerna, vi fick chansen. Tyvärr bar det inte. Konkurrensen var hård redan då. Och motståndarna fanns tyvärr också på ganska nära håll.

Det är lojalitet mot den samlade idrottsrörelsen som har gjort, att Idrottsalliansen under de senaste två åren, då spelutredningen har arbetat, inte har startat diskussioner om samarbete med de företag som har visat intresse för oss. Vi utgår ifrån att RF ska ta offensiva initiativ, när nu förutsättningarna är klara. Samtidigt är vi öppna för att hitta egna lösningar som kan utvecklas, om ambitionen att skapa en gemensam plattform för svensk idrott på spel- och lotterimarknaden misslyckas.

Ödesfrågan om spel och lotterier kräver ledning och samordning i svensk idrott. Men när sammanhållningen behövs som bäst, verkar splittringen och förvirringen vara som störst.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) startade Medaljlotteriet tillsammans med Postkodlotteriet och två (!) olympiska specialförbund (segling och skidor) utan dialog med RF och övriga förbund. Nu är SOK och de två specialförbunden kvar som förmånstagare i Postkodlotteriet. De har lierat sig med en av svensk idrotts största fiender, som har tagit miljarder i marknadsandelar från t.ex. Bingolotto och idrottens andra lotterier.

Svenska Hockeyligan har tecknat avtal med Nordic Bet bakom ryggen på Ishockeyförbundets ledning. Svenska fotbollförbundet och Svenska ishockeyförbundet har i remisser drömt om att ta över delar av Svenska spel. 3 000 idrottsföreningar och några förbund har gått med i Sportlotteriet, baserat i Uddevalla.

Och som om detta inte vore nog, äger RF:s distriktsorganisation Västsvenska Idrottsförbundet ”Idrottens spel/ Idrottens odds”, som de har utvecklat tillsammans med Betsafe/Betsson och Nordic Bet. Det verkar vara långt mellan RF i Stockholm och distriktsförbundet i Göteborg. Det är riktigt uppseendeväckande.

Det finns anledning att hämta inspiration från den legendariske vänsterledaren C-H Hermansson: ”Någon djävla ordning måste det ändå vara i landets idrottsrörelse!”

Drömmarna hos de specialförbund, som har gått med som medlemmar i Idrottsalliansen, lever. Ett idrottens eget lotteri, som fullt ut tar tillvara styrkan i den breda svenska idrottens varumärke, saknas fortfarande. Jag är övertygad om att det finns intresserade samarbetspartners.

Idrottens ledning måste nu också ta ledningen, inte sitta och vänta, medan alla spelbolag som nu vill vara på den svenska marknaden försöker knyta upp olika specialförbund.

Bjud in företag, berätta om de gemensamma önskemålen och se vad de kan erbjuda! Ta initiativ! Våga vara entreprenör utan att ta stora ekonomiska risker!

Jag har själv gott hopp om att något bra kan hända. När Svenska Friidrottsförbundet gick med i Idrottsalliansen var nuvarande RF-ordföranden Björn Eriksson ordförande i förbundet. Nu har Björn en utomordentlig möjlighet att ta de initiativ som krävs för att också Svenska Friidrottsförbundets drömmar om förbättrade möjligheter på spelmarknaden ska bli verklighet.

Nu är det allvar. Nu börjar matchen. Det är dags att lämna omklädningsrummet!

Det här inlägget postades i Liljegren om idrott. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *